fbpx
Thorsgade 59, Gården.35 81 48 00info@noerrebrofysioterapi.dk

 

3 dimensionel korrektionstræning af skævheder i rygsøjlen efter Schroth Best Practice® metoden.

Vi har to fysioterapeuter – Pernille Wied og Lisa Elliott, som har specialiseret sig i træning af scoliosepatienter gennem to kurser i USA i 2014/15. De er uddannede Schroth Best Practice terapeuter.

Vi ser mange patienter med scoliose, som har været igennem mange forskellige forløb med manuel behandling, manipulationer hos kiropraktorer og almen træning og styrketræning. Vi oplever den største effekt ved træning, hvor vi har fokus på træning af alle tre dimensioner i forhold til rygsøjlen. Vi har for nyligt opstartet ScolioFitness hold, hvor vi i fitnesscentret på klinikken laver styrketræning i maskiner og med frivægte, med samtidig korrektion af kurverne.

Hvad er scoliose:

En normal rygsøjle har kurver set fra siden, hvor nakken (cervikal) kurver fremad (lordose), brysthvirvlerne (thorakal) kurver bagud (kyfose) og lændehvirvlerne (lumbal) kurver fremad (lordose). Kurverne er med til at sikre bl.a. støddæmpning. Hos en person med scoliose vil man ofte se en udligning af disse kurver. Det kan komme til udtryk som det der kaldes ”Flat back” med nærmest eliminering af den thorakale kyfose, der kan også forekomme en kyfose i overgangen til lænden, hvor der ellers burde være lordose. Alle disse ændringer har betydning for kroppens funktion og holdning.

Set bagfra er rygsøjlen normalt lige fra hoved til korsbenet i bækkenet.

Hos en person med scoliose har rygsøjlen kurver mod højre og venstre set bagfra, som kan være lokaliseret fra nakkehvirvlerne til lændehvirvler. Den kan have form som et S eller C, men der er mange variationer med forskellige antal kurver. Derudover kommer der kompensationer i resten af kroppen, hvor der sker vrid for eksempel ved at brystkassen stikker mere ud på den ene side, bækken og skulderparti står skævt og roteret.

Dette resulterer ofte i smerter over tid, indskrænket lungekapacitet og bevægelighed især i rygsøjlen og generelt et nedsat funktionsniveau, hvis der ikke trænes målrettet.

Diagnosen stilles på baggrund af et røntgenbillede af hele ryggen og bækkenet, hvor graden af kurverne måles (Cobb’s vinkel). Er kurven over 20˚ og defineres som progressiv er man berettiget til vederlagsfri fysioterapeutisk træning. Men alle har mulighed for at få en henvisning til fysioterapi med en vis egenbetaling. Udover selve scoliosevinklen er torsionen af rygsøjlen medvirkende til mange problemer. Den side, hvor kurven går ud til vil rygsøjlen som hovedregel også rotere bagud. Dette medfører, at knogler, muskler og ligamenter ikke er i korrekt position og der kommer skæv belastning og svag muskulatur.

Kurvens omfang, funktionsniveau og smertebillede tages i betragtning i forhold til behandlingstilbud, som kan omfatte korsetbehandling i puberteten, korrigerende operation eller konservativ behandling (træning). Diagnosen stilles oftest hos egen læge eller sundhedsplejersken i skolealderen. I tilfælde med større kurver overvejes korsetbehandling i vækstfasen (puberteten) og evt. operation. Denne vurdering foretages på rygkirurgisk afdeling på forskellige hospitaler i landet, og personen vil blive fulgt her i den progressive fase.

 Vi tilbyder:

Ingen scolioser er ens, og derfor skræddersys træningstilbuddet til den enkelte. Gennem individuelle konsultationer kortlægges ryggens kurver og kroppens kompensationer, hvorefter der lægges en plan for træningsforløbet, der består af Schroth Best Practice øvelser med individuelle tilpasninger, holdtræning, hjemmeøvelser og ScolioFitness. En vigtig del af træningen er ergonomiske ændringer i hverdagen, de vil derfor være noget af det første der gennemgås og tilrettes. På denne måde bliver korrektionerne brugt over længere tid i løbet af dagen, og der dermed kan den specifikke træning udgøre en mindre del af hverdagen.

 

Hos ScolioFys arbejder vi med korrektion af rygsøjlens kurver og rotationer i 3 dimensioner ud fra Schroth Best Practice® metoden, som er baseret på den originale Schroth metode med god evidens, samt ScolioPilates. Læs mere om Schroth metoden her:

I korrektionstræningen benyttes kiler, der har til formål at korrigere den enkelte kurve mod neutral stilling. Derved skabes bedre mulighed for at træne den nødvendige muskulatur.

Formålet med træningen:

  • Smertelindring
  • Standse forværring af kurverne
  • Øge lungekapaciteten
  • Holdningskorrektion/øge kropsbevidsthed
  • Bedre bevægelighed og generel tilstand

 Hvem har gavn af ScolioFys Schroth Best Practice® træningen:

  • Personer i alle aldre med scoliose
  • Unge i/ og efter korsetbehandling
  • Personer med korrigerende operation
  • Personer med ryg/bækkensmerter

 Vigtigt omkring børn i vækst:

Børn med en kurve på 20 grader eller mere skal man være meget opmærksomme på, når de går i vækst. I væksten kan kurven udvikle sig meget drastigt og det er set, at kurven øges med omkring 20-30 grader på så lidt som 3 uger. Der er det vigtigt, at få vurderet, om der skal bruges et speciellavet korset under væksten for at standse udviklingen. Det er på dette tidspunkt også vigtigt, at den unge er instrueret i hverdagskorrektioner og får specifikke øvelser, som skal laves dagligt.

 

 

Menu